Het belang van vitamines voor een gezond lijf

Het belang van vitamines voor een gezond lijf

Gezond eten en voldoende bewegen is belangrijk, dat wordt ons dagelijks verteld via allerlei media. Maar kennen we de noodzaak van, en de behoefte aan voldoende vitamines? In tijden van lichamelijke of geestelijke stress kunnen we wel wat aanvulling op ons dagelijks voedsel gebruiken. Vitaminen hebben ieder een eigen functie, en werken graag samen met andere vitamines of mineralen.

Lichamelijke stress
Afvallen en intensief sporten is een vorm van lichamelijke stress, hoe goed het resultaat uiteindelijk ook mag zijn. Door de afvoer van afvalstoffen en het gemis van zoetigheid worden we een beetje kribbig en krijgen misschien wel last van hoofdpijn. Op de lange duur kan dit leiden tot slecht slapen, een droge huid en een sterk verminderde weerstand.

Aanvullen en voorkomen van tekorten
Ben je fanatiek aan het lijnen, en vliegen de kilo’s er vanaf? Denk dan eens na over een aanvullend vitaminesupplement om tekorten te voorkomen. Zodra je op zoek gaat naar een vitaminesupplement zal je merken dat ze heel vaak in een combinatie worden aangeboden. Vitamines werken namelijk het beste als ze kunnen samenwerken en tijdens of direct na een maaltijd worden ingenomen.

Waar kun je op letten?
Jammer genoeg is het ook in de vitaminewereld zo dat de prijs bepalend is voor de kwaliteit en de opneembaarheid van de ingredi├źnten. Dit betekent echter niet dat het duurste supplement ook meteen het allerbeste is. Een keuze maken uit een van de bekende merken in het middensegment is een goede optie. Over het algemeen zijn deze supplementen goed uitgebalanceerd en gecontroleerd voordat ze in de winkel worden verkocht.

Tips
Heb je veel geestelijke stress, ben je moe en slaap je slecht, kies dan voor een vitamine B-complex om de tekorten aan te vullen. Voor fanatieke lijners en sporters is een multivitamine het best passende supplement. Sport je vooral om je botten sterker te maken en botontkalking te voorkomen, dan is een combinatie van calcium en vitamine D en K een goede keuze.

Comments are closed.