Bodyscan, alle onderzoeken op één dag

Bodyscan, alle onderzoeken op één dag

Met behulp van een zogenaamde total bodyscan kunnen gezonde mensen zich laten onderzoek op ernstige aandoeningen zoals hart- en vaatziekten of kanker. Een total bodyscan biedt de mogelijkheid om ziektes in een vroeg stadium op te sporen. Op dit moment is het in Nederland nog niet toegestaan om zich zonder directe medische aanleiding te laten onderzoeken en moeten mensen zich richten op klinieken in het buitenland. De belangstelling voor de total bodyscan is echter zeer groot. In de toekomst wil minister Schippers van Volksgezondheid deze vorm van preventief onderzoek misschien beschikbaar maken, mits aan strikte voorwaarden is voldaan.

Het intakegesprek

Voordat u een total bodyscan krijgt, zal er eerst een intakegesprek met u worden gevoerd. Hierbij worden er vragen gesteld over eventuele klachten, uw levensstijl, uw medische voorgeschiedenis en de gezondheidssituatie binnen uw familie. Ook wordt besproken welk medische check-up programma en welke scans het meest geschikt zijn voor u.

De scans

De meeste total bodyscans bestaan uit een aantal MRI-scans en een aantal CT-scans. De MRI-scanner maakt gebruikt van radiogolven en heeft daardoor geen schadelijke gevolgen voor uw lichaam. De CT-scanner maakt gebruik van röntgenstraling. Omdat deze vorm van straling een klein gezondheidsrisico met zich mee brengt, wordt een CT-scan nooit bij zwangere vrouwen uitgevoerd.

Optioneel onderzoek en resultaten

Naast de bodyscans kunt u ook nog kiezen voor bloed- en urine onderzoek en cardiologisch onderzoek. Alles bij elkaar duren alle onderzoeken minder dan een dagdeel. Alle resultaten zijn dezelfde dag nog bekend en worden door een arts met u nabesproken. Na het onderzoek krijgt u alle uitslagen schriftelijk en op en dvd mee naar huis.

De prijzen

Total bodyscan tarieven zijn sterk afhankelijk van de organisatie die u kiest alsmede van de hoeveelheid optionele onderzoeken in uw pakket. De prijzen kunnen variëren van een paar honderd euro tot enkele duizenden euro’s. De scan wordt door sommige verzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed.

In het filmpje hieronder kun je zien hoe een bodyscan in zijn werk gaat.

 

Comments are closed.