Zoals het klokje tikt…

Zoals het klokje tikt…

Nee, en dan heb ik het niet over de wekker die op je nachtkastje staat, maar over onze inwendige biologische klok. Deze klok is bij iedereen anders, en eraan draaien heeft heel weinig zin. Ben je als nachtdier getrouwd met een vroege vogel, dan weet je dat het opstaan bij de een bijna vanzelf gaat, en voor de ander heel moeilijk is. Ben je een avondmens, dan laat je in de vroege ochtend vast niet je beste kant zien. Andersom zal een ochtendmens het ’s avonds erg moeilijk vinden om de ogen na tien uur nog open te houden. Niet zelden eindigt een romantische film dan in een ‘ronkende echtgenoot”.

Een heerlijk wijntje
De reden dat ik over dit klokje begin is omdat er wordt gezegd dat voeding na negen uur ’s avonds niet meer wordt verteerd en in je maag zou blijft liggen. Dit laatste betwijfel ik ten zeerste, maar misschien is het wel waar. Van laat eten zou je ook dikker kunnen worden omdat deze calorieën meer aanzetten. Ook dit laatste is een suggestie die vooral wordt omarmd door ochtendmensen die in de avond geen zin meer hebben in chips, een stukje kaas of een heerlijk zacht wit wijntje. Het mag gezegd worden dat al deze lekkernijen die we ’s avonds naar binnen peuzelen niet echt noodzakelijk zijn.

Ochtend- of avondmens
Het is bewezen dat ochtendmensen over het algemeen slanker zijn dan avondmensen. Dit heeft te maken met het feit dat de meeste vroege vogels ’s morgens goed ontbijten en overdag minder snoepen. ’s Avonds hebben ze geen zin meer om te snaaien, omdat de kans groot is dat ze tijdens het NOS journaal al in slaap sukkelen. Ben je echter een avondmens, dan is de kans groot dat je het ontbijt oversla waardoor je overdag meer zin hebt in loze calorieën zoals koek of snoep. In de avond ben je dan op zijn best, en wil je onder het genot van iets lekkers nog even doorwerken of de dag doorspreken.

Comments are closed.