Zorg voor een ander, maar vergeet jezelf niet!

Toegegeven, het zit in iedere vrouw. Bij de een iets meer dan bij de ander, maar toch… Zorgen voor, meeleven en aandacht geven aan diegene waarvan je denkt dat die dat nodig heeft. Je buurvrouw, je schoonmoeder, je partner en niet te vergeten je collega’s op je werk. Ben je ook altijd zo begaan met een ander, en word je er soms zo moe van? Je hoofd breken over een dilemma waar je collega mee zit, of slapeloze nachten omdat de verzorging van je schoonmoeder te wensen overlaat? Dan is het tijd om ervoor te zorgen dat je body niet gaat lijden onder al deze druk en stress.

Eenrichtingsverkeer
Natuurlijk kun je er niet voor iedereen zijn, ook al zou je dat wel graag willen. Het zelfoplossend vermogen is niet bij iedereen hetzelfde, maar alles uit handen nemen bevordert het zeker niet. Die lieve collega kan heus zelf wel een besluit nemen, of je nu meedenkt of niet. En die buurvrouw kan best met een kopje koffie minder de week doorkomen. En steun aan je partner geven is goed, maar dit mag geen eenrichtingsverkeer zijn. Blijft over je schoonmoeder, en dan komen we op het punt waar het eigenlijk om draait. Het belangrijkste altijd eerst, en de rest komt later.

Durf nee te zeggen
Zorg en aandacht besteden aan jezelf behoort bovenaan je lijstje te staan. Hoezo egoïstisch? Wie gaat jou helpen als je overwerkt bent? De buurvrouw, je collega en je schoonmoeder zullen het vast niet zijn. Zorg daarom als eerste goed voor jezelf, eet gezond en beweeg genoeg. Een fit lijf kan meer aan, en iemand helpen zal je minder zwaar vallen. Begin altijd bij het belangrijkste, en datgene wat het dichtste bij jezelf komt. Voor de een is dat een partner en voor de ander is dat toch die buurvrouw. Aandacht, meeleven en zorg horen bij het leven, maar durf op tijd nee te zeggen als het teveel wordt.

Comments are closed.